logo logo
  • تاریخ انتشار:‌ 1395/09/28 - 12:00 ق.ظ
  • چاپ
وحدت و همبستگي ايراني و عراقي در حرم علي(ع)

وحدت و همبستگی ایرانی و عراقی در حرم علی(ع)

پروژه ترمیم گنبد مطهر حرم امام علی (ع)،دومین مرمت این گنبد از هنگام ساخت و نصب آن درزمان نادر شاه افشار، بعد از 15 ماه كار شبانه روزی پایان یافت و روز شنبه همزمان با میلاد پیامبر گرامی اسلام (ص) رونمایی شد و در ویژه مراسم آن كار هنرمندان و معماران ایرانی مورد تقدیر قرار گرفت.

بازسازی گنبد حضرت علی (ع) توسط ستاد بازسازی عتبات عالیات و با همكاری كارشناسان و متخصصان دو كشور ایران و عراق انجام شد؛ پروژه ای كه به گفته دست اندركاران آن ، 180 كیلوگرم طلای 24 عیار در آن بكار رفته است.
در مراسمی كه به همین مناسبت برگزار شد، حجت الاسلام و المسلمین علی محمدی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و رئیس شورای سیاستگذاری ستاد بازسازی عتبات عالیات، رونمایی از این پروژه را كه با میلاد مبارك رسول اكرم همزمان و با كار مشترك ایرانی و عراقی انجام شده است، به فال نیك گرفت و آن را نشانه وحدت و همدلی میان دو ملت ایران و عراق دانست و تاكید كرد كه این امر جای شكرگزاری دارد.
وی همچنین ضمن تقدیر و تشكر از دست اندركاران ایرانی و عراقی این پروژه و نیكو كاران در راه خدا و هدیه دهندگانی كه از آن حمایت مالی كرده اند، از حمایت های مراجع بویژه رهبر معظم انقلاب اسلامی و آیت الله سیستانی قدردانی كرد.
حجت الاسلام و المسلمین محمدی همچنین تاكید كرد كه ملت ایران آماده هرگونه همكاری مشترك برای انجام پروژه های بازسازی مراقد مقدسه است.
نذار هاشم حبل المتین رئیس عتبه علوی نیز در این مراسم به تاریخ بنای حرم مطهر امام علی (ع) اشاره ای كرد و گفت امروز ما شاهد رونمایی از گنبدی هستیم كه شاهان و سلاطین تاریخ شاهد آن بوده اند.
وی از همه دست اندركاران این پروژه بویژه موسسه ایرانی كوثر وابسته به ستاد عتبات عالیات تقدیر و تشكر كرد.
علاء موسوی رئیس دیوان وقف شیعی عراق نیز از دیگر سخنرانان مراسم رونمایی بود كه توضیح بیشتری درباره تاریخ ساخت این گنبد طلایی داد و گفت، بیش از 200 سال است كه از ساخت گنبد در زمان نادر شاه افشار و به دستور وی می گذرد و این دومین مرمت گنبد طلایی حرم مولای متقیان از آن هنگام است.
وی با اشاره به این كه این گنبد یك بار هم در زمان آیت الله محسن حكیم بازسازی شده است، گفت این گنبد كه نورش اكنون در قلب های ما می درخشد، توسط متخصصان و پشكسوتان ایرانی بازسازی و ترمیم شده است.
حسن پلارك رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات و مدیرعامل موسسه كوثر كه در این مراسم بارها مورد تقدیر قرار گرفت نیز از دیگر سخنرانان این مراسم بود كه ضمن ارائه گزارشی گفت ، اجرای این پروژه خدمت كوچكی است كه به پیشگاه ائمه اطهار(ع) تقدیم كرده ایم.
وی به همكاری و تعامل خوب طرف های ایرانی و عراقی در اجرای این پروژه هم اشاره ای كرد و گفت با تعامل خوبی كه داشته ایم این پروژه با سرعت و بصورت منظم جلو رفت.
پلارك، با اعلام اینكه در این پروژه 9 هزار و 658 خشت طلا به اندازه های مختلف بكار رفته است، گفت كه در 15 ماهی كه اجرای این پروژه بطول انجامید، هزار و 275 نفر از هنرمندان و معماران و كارگران ایرانی با همكاری بخش تعمیر و نگهداری عبته علوی ، در این پروژه كار كردند.
وی همچنین در خصوص صحن حضرت فاطمه (س) كه هم اكنون در حال اجراست، مژده داد كه بزودی افتتاح خواهد شد.
در این مراسم كه درحرم مطهر علوی برگزار شد، نماینده ولی فقیه در عراق، رییس سازمان اوقاف و امور خیریه كشورمان ، سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق، مدیران ستاد بازسازی عتبات عالیات ، رییس تولیت آستان مطهر علوی و مقامات محلی استان نجف و جمع زیادی از مردم حضور داشتند.
شركت كنندگان در این مراسم، به احترام شهدای جنگ علیه تروریست های تكفیری، از جمله شهدای الحشدالشعبی، برای یك دقیقه سرپا ایستادند.
طرح مرمت گنبد مطهر با همت استادان، معماران و هنرمندان ایرانی در ستاد بازسازی عتبات عالیات و همكاری و مشاركت تولیت آستان مطهر علوی انجام شده است.
گنبد حرم مطهر امام علی(علیه السلام) علاوه بر ویژگی های خاص معنوی، از نظر دانش معماری، به اعتقاد كارشناسان این رشته، یك اثر كم ‌نظیر محسوب می‌شود كه محیطی برابر 51.5 متر و ارتفاعی برابر 5. 4 متر دارد.
پروژه ترمیم خشت های گنبد مطهر یكی از بزرگترین و مهم ترین پروژه های آستان علوی طی یك سال گذشته است و در آن180 كیلوگرم طلای 24 عیار به كار رفته و در هر خشت 15 تا 20 گرم طلا استفاده شده است.
پیشتر میزان طلای بكار رفته 105 كیلو اعلام شده بود.
تعداد رج‌ها (دورهای قطر گنبد) 76 حلقه و تعداد خشت ها 9 هزار و 658 قطعه است.
با گذشت بیش از دو قرن از ساخت این گنبد، ورقه‌ های مسی خشت‌ها و روكش طلای آن براثر عوامل مختلف دچار فرسایش و تخریب شده بود، از این رو تولیت حرم مطهر امیر المومنین (علیه السلام) مسئولیت پروژه ترمیم خشت‌ها را به ستاد بازسازی عتبات عالیات واگذار كرد.
یكی دیگر از اقداماتی كه در اجرای این پروژه صورت گرفته ،بازسازی تاج تاریخی گنبد و نصب مجدد آن است. پنجه و خورشید، با الگو قرار گرفتن از عكسی قدیمی توسط مهندسان ستاد بازسازی عتبات طراحی و در تهران ساخته شد.
این تاج طلایی كه از نمادهای بجا مانده از عصر نادری می‌باشد، شامل یك دست به نشانه‌ پنج تن آل عبا و چهارده شعاع نور به نشانه‌ چهارده معصوم(علیهم السلام) است.
در كف این دست ، آیه مباركه «یدالله فوق ایدیهم» نیز حك شده است.
براساس این گزارش، بعد از 300 سال این اولین مرمت گسترده گنبد مطهر علوی به شمار می رود كه با همكاری دو طرف عراقی و ایرانی انجام شده است.

مطالب مشابه