توصیههای لازم جهت شرکت در پیادهروی اربعین
مسیر ۸۰ کیلومتری جاده نجف تا کربلا، آسمانیترین مسیر این کره خاکی است و قرنهاست که عاشقان اباعبدالله الحسین علیه السلام با پای پیاده خود را به کربلا و حرمش میرسانند تا مصداق این روایت شریف از امام صادق علیه السلام باشند که فرمودند:
«إِنَّ لِلَّهِ مَلَائِکَةً مُوَکَّلِینَ بِقَبْرِ الْحُسَیْنِ عَلَیه السَلام فَإِذَا هَمَّ بِزِیَارَتِهِ الرَّجُلُ أَعْطَاهُمُ اللَّهُ ذُنُوبَهُ فَإِذَا خَطَا مَحَوْهَا ثُمَّ إِذَا خَطَا ضَاعَفُوا لَهُ حَسَنَاتِهِ فَمَا تَزَالُ حَسَنَاتُهُ تَضَاعَفُ حَتَّى تُوجِبَ لَهُ الْجَنَّةَ ثُمَّ اکْتَنَفُوهُ وَ قَدَّسُوهُ وَ یُنَادُونَ مَلَائِکَةَ السَّمَاءِ أَنْ قَدِّسُوا زُوَّارَ حَبِیبِ اللَّهِ» ( کامل الزیارات، ص: 133)
خداوند متعال فرشتگانى دارد که موکّل قبر حضرت امام حسین علیه السّلام مى باشند هنگامى که شخص قصد زیارت آن حضرت را مى نماید حق تعالى گناهان او را در اختیار این فرشتگان قرار مى دهد و زمانى که وى قدم برمی دارد فرشتگان تمام گناهانش را محو مى کنند و سپس قدم دوّم را که برداشت حسناتش را مضاعف و دو چندان مىکنند و پیوسته با قدمهائى که برمىدارد حسناتش مضاعف مىگردد تا به حدّى مى رسد که بهشت برایش واجب و ثابت مى گردد، سپس اطرافش را گرفته و تقدیسش مىکنند و فرشتگان آسمان نداء داده و مىگویند: زوّار دوست خدا را تقدیس نمائید.
همه ساله در ایام مختلف به ویژه اربعین، زائران و عشاق، این مسیر را پیاده طی میکنند و موکبها و خیمههای فراوانی برای پذیرایی از زوار و عاشقان امام حسین(ع) برپا میشود. این سفر زمانی دلنشین و نورانی میگردد که با زینت صبر، حوصله، مشارکت و همدلی، بخشش و گذشت آراسته گردد.
مختصر حاوی کلیدیترین مطالبی است که یک زائر پیاده باید بداند:
اطلاعاتی دربارة مسیر راهپیمایی
- میزان مسافت: ۸۰ كیلومتر
- تعداد ستونها: ۱۴۵۲ ستون
- فاصله بین هر ستون: ۵۰ متر (۲۰ستون =۱ كیلومتر)
- )زمان لازم برای پیاده روی كل مسیر: ۲۰ تا ۲۵ ساعت (متوسط روزی ۷ تا ۸ ساعت)
- زمان تخمینی سفر پیاده: ۲ تا ۳ روز. اکثر کاروانها صبح 17 صفر از نجف پیادهروی را آغاز میکنند.
- زمان پایان سفر: دو روز پس از مراسم اربعین.
- در مسیر موکبهایی در سمت راست مسیر (از نجف به کربلا) برای اسکان و پذیرایی زائران مستقر میباشند و برای اولین بار چند موکب از سوی ایرانیان نیز در این مسیر دایر میباشد.
راهنمای پیادهروی
- این سفر با گذرنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران و روادید صادر شده انجام میگیرد. در تمامی مراحل گذرنامه خود را همراه داشته و در اختیار دیگران قرار ندهید؛ حتیالمقدور کارت ملی خود را نیز همراه داشته باشید.
- مسیر حرکت با خیل جمعیت پیاده كاملا مشخص است. از درب ساعت (باب الساعه) حرم حضرت علی علیه السلام خارج شده و پیادهروی را مستقیم از كنار خیابان امام زین العابدین علیه السلام یا خیابان امام جعفر صادق علیه السلام شروع كنید. این مسیرها را مستقیم بروید تا به بزرگراه كربلا برسید. به سمت چپ رفته، جایی كه هزاران نفر بصورت پیاده به سمت كربلا در حال حركت هستند. به آنها ملحق شوید و بعد حدود ۷۵ كیلومتر در ستون ۱۴۵۲ شما به حرم حضرت عباس علیه السلام خواهید رسید.
- پیادهروی را از طلوع آفتاب آغاز كرده و در مغرب به طور كامل توقف كنید.
- اولین شب را در یكی از موكبها (كمپ یا حسینیه) در حدود ستون ۵۰۰ و دومین شب را حدود ستون ۱۰۰۰ بگذرانید.
- مدت طولانی پیادهروی نكنید. هر زمانی لازم بود استراحت كنید.
- در زمان نماز مغرب جایی را برای خواب بین صدها موكب پیدا كنید. نیازی به نگرانی نیست چون تعداد زیادی از این موكبها وجود دارد. آنچه که باید انجام شود این است که در زمان استقرار، برای دیگران نیز جا باز کنیم تا آنها نیز بتوانند استراحت کنند
- در طول مسیر، کلیه ستونها شمارهگذاری شده است. جهت پیدا کردن همراهان در صورت مفقود شدن از قبل شماره ستونهایی را انتخاب کرده، و در آنجا قرار بگذارید.
- از نام و آدرس هتل و یا حسینیه محل سكونت خودتان در كربلا کاملاً اطلاع حاصل نمایید.
- با توجه به ترافیک مخابراتی بهتر است تماس تلفنی خود را قبل از طلوع آفتاب انجام دهید.
وسایل ضروری سفر برای شرکت در راهپیمایی
- کولهپشتی سبک (بهترین وسیلة حمل بار)
- وسایل کم وزن و اندک (نیاز به همراه داشتن آب و خوراک نیست)
- مقداری خشکبار (پسته، بادام، انجیر و...)
- داروهای ضروری
- لباس گرمِ کافی و حتیالمقدور پتوی مسافرتی یا کیسة خواب
- قرآن و کتاب زیارت جیبی
- کفش مناسب و تجربه شده
- وسایل بهداشتی ضروری (صابون، مسواک، دستکش و...)
- همراه داشتن چتر سبک
- توصیههای مهم به زائران گرامی اربعین حسینی(ع):
- شما دعوت شده حضرت سید الشهداء علیه السلام هستید حال که این توفیق نصیب شما شده است قدر این فرصت را دانسته و خود را میهمان اباعبدالله دانسته و آداب میهمانی را رعایت کنید.
- اقامه نماز در اول وقت در هر مکان، نشانه اقتدای شما به اباعبدالله است. این فرصت را غنیمت بشمارید.
- حفظ رعایت ادب و احترام نسبت به مراجع عظام تقلید و علمای اسلام به ویژه کشور میزبان، باعث ایجاد وحدت نشان از بصیرت شماست.
- از آنجا که دریای محبت سیدالشهدا مختص شیعیان نیست و شاهد حضور زائرانی از اهل تسنن و مسیحیت میباشیم ضروری است با رفتاری مناسب در گسترش فرهنگ تشیع اقدام نمائید
- همواره زبانتان به ذکر مشغول باشد شاید این توفیق دیگر حاصل نشود.
- پوششی فاطمی و رفتاری زینبگونه داشته باشید. چادر شما نشاندهنده متانت و اصالت شیعی شماست.
- این سفر بدون عشق طعمی ندارد، سختی راه، کمبود امکانات، مسیر طولانی، ازدحام جمعیت و ... شیرینی این سفر است. سعه صدر و حفظ آرامش در همه راه موجب مودت و محبت خواهد بود.
- حضور زائران از کشورهای دیگر و قومیتهای مختلف نشان از میهمانی بزرگ اباعبدالله دارد. همراهی، همصحبتی و معاشرت همراه با مراعات و تقدم دیگران، شما را به عنوان سفیر فرهنگی ایران اسلامی عزیز معرفی میکند.
- حضور بانوان شیعه در این کنگره عظیم شیعی، نشان از حرکتی باعفاف و حجاب مورد رضای خداوند متعال و اهلبیت عصمت و طهارت است. عدم اختلاط و رعایت حریم بانوان باعث آرامش آنها در این سفر معنوی است.
- وجود موکبهای متعدد و پذیرایی خالصانه و متعدد خادمین در بین راه، دلیل بر اسراف و زیادهروی نمیباشد. لذا جهت آمادگی معنوی زیارت نسبت به خوردن و آشامیدن دقت لازم را داشته باشید.
- با توجه به تراکم جمعیت و عدم امکانات مناسب برای نظافت مسیر و موکبها که محل اقامت و استراحت زائران گرامی است، ضروری است نسبت به رعایت بهداشت و پاکیزه نگهداشتن آن کوشا باشید.
- برخی عوامل تندرو و مغرض که تمامی تلاش خود را صرف اختلاف افکنی بین مسلمانان (شیعه و سنی) مینمایند، اقدام به اعمالی از قبیل توهین به شیعیان و اهل سنت، یا به هر طریقی ایجاد مزاحمت مینمایند، شایسته است از مجادله و درگیری با آنها پرهیز و مراتب را به بعثه مقام معظم رهبری منعکس نمایید.