همایش اربعین وگفتمان مقاومت توسط معاونت بینالملل بعثه مقام معظم رهبری و با همکاری کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد مرکزی اربعین کشور در روز یکشنبه مورخ بیست و یکم مهرماه 1398 در نجف اشرف و در سالن همایش صافی صفا برگزار گردید. مدیریت و اداره این همایش را دکتر ناصر سودانی عضو هیأت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز بر عهده داشت. در آغاز این نشست، ایشان پیرامون ماهیت و حقیقت مقاومت، مطالبی را به زبان عربی برای حاضران تبیین کردند.
نخستین سخنران همایش، شیخ محمود اسود العتبی از کشور عراق و از شهر کوت بودند. وی بحث اربعین و مقاومت را با مقاومت امام سجاد علیهالسلام و حضرت زینب سلام الله علیها آغاز کرد و در مورد وقایع شام و پاسخ امام زینالعابدین به طعنه زنندگان به اهل بیت مطالبی را بیان کرد. ایشان اظهار داشت که حضرت زینب، خطاب به یزید فرمود که تو نمیتوانی ذکر و یاد ما را محو و نابود کنی. امام حسین شهید شد ولکن مقاومت بعد از امام حسین توسط حضرت زینب و امام سجاد ادامه یافت و پس از آن نیز، این شیعیان هستند که مقاومت آنها را ادامه میدهند. آنان سختیهای زیادی را در بحرین، نیجریه، عراق، یمن، و غیره تحمل کردند.
حسین کیتا از کشور غنا دیگر سخنران این برنامه بود. او اذعان داشت که حسین علیه السلام همه ما را تا روز قیامت به دور هم جمع کرده است. امام حسین نخستین کسی نبود که برای مقاومت قیام کرد. در قرآن ذکری از ذوالقرنین به میان آمده که مقاومت کرد. انسانهای مختلفی در برابر ظلم و جور قیام کردهاند اما قیام او ماندگار است. او برای نجات امت قیام کرد. او و حضرت زینب در مقاومت به ما کمک خواهند کرد. حسین کیتا در ادامه سخنانش به عظیم بودن و اهمیت داشتن پیاده روی اربعین در برجسته کردن عنصر مقاومت اشاره کرد.
پس از این سخنرانی، محسن میرزا علی به نقاله خوانی همراه نی و روضه خوانی پرداخت. سخنران بعدی این مراسم، سرکار خانم دکتر داروغه، قرائتی عارفانه از عاشورا و اربعین ارائه داد و از زیباییهای عاشورا گفت. از نظر او، سه نوع زیبایی در عاشورا وجود داشت: تجلی کمال آدمی، تجلی رضا به قضای الهی ، و تمیز بین حق و باطل. نکته دیگر، توضیح روش حضرت زینب در برخورد با بلایا است. دکتر داروغه، از این روش به نگرشی نو به فتح و فاتح یاد کرد. حضرت زینب در پاسخ به این که شما چگونه این همه مصیبت را زیبا میبینید؛ پاسخ دادند که حیات و زندگی آن چیزهایی نیست که ما بر حسب ظاهر میبینیم بلکه باطنی دارد. صبر با صعوبت و سختی است اما زیبا است. در هجران سختی هست اما زیبایی هم دارد.
سرکار خانم دکتر حسن زاده آخرین سخنور این مراسم بودند که خلاصهای از مباحث ایشان در پی میآید. هدف حسین، هدفی سیاسی و برای حفظ دین بود. امام حسین نه به دنبال تفرقه مذهبی بلکه به دنبال وحدت بود. او با یزید مشکل شخصی نداشت بلکه مشکل ارزشی یزید و ظلم او باعث اعتراض حسین علیه السلام گردید. امام فرمود که من با مثل یزید بیعت نمیکنم. در این جا شخصیت حسین و شخصیت یزید مطرح هستند نه فقط شخص آنها. انقلاب حسین، نه انقلاب تفرقه بین شیعه و سنی بلکه انقلابی برای اصلاح امت جدش بود. در واقع، انقلاب سیدالشهداء نه برای یاری مذهبی علیه مذهب دیگر، بلکه برای احرار و آزادگان دنیا و برای همه جهانیان و مردم به وقوع پیوست. در زمانه ما نیز رسالت مقاومت، برای گسترش عدل و عدالت و غلبه بر ظلم است. این استاد دانشگاه در بخشی دیگر از سخنانشان اهداف پیادهروی اربعین را برشمردند: احیاء و استمرار روح مقاومت، و تقویت عاطفه دینی و روح حماسی در مسیر اربعین.
در این نشست، میهمانانی از کشورهای عراق، پاکستان، عربستان، و گینه حضور داشتند که از آنها تقدیر و تشکر به عمل آمد.
مطالب مشابه